scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Tijd voor Later: Heb jij een pensioenplan? Voorkom een pensioentekort en ga met een gerust gevoel met pensioen!

januari 30, 2024

Hoe ziet jouw financiële positie er uit als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt? Van de overheid ontvang je een AOW-uitkering. En als je in loondienst hebt gewerkt, ontvang je meestal een werknemerspensioen. Ben je zelfstandig ondernemer, dan heb je in de meeste gevallen geen pensioenregeling waar je op terug kunt vallen. Is dit voor jou voldoende, of denk je meer nodig te hebben? En wat kun je daar zelf aan doen?

1. Zelf sparen of beleggen
Je kan zelf sparen of beleggen voor je pensioen door geld apart te zetten. Het voordeel van zelf sparen is dat je altijd toegang hebt tot het geld. Tegelijkertijd kan dit ook het nadeel zijn, ben je sterk genoeg om het geld niet voor andere doeleinden te gebruiken?
Daarnaast blijf je jaarlijks belasting betalen over het gespaarde vermogen in box 3, als je boven het drempelbedrag uitkomt.

2. Sparen met een lijfrente- of bankspaarproduct
Wil je sparen voor later, en niet in de verleiding komen hier tussentijds al aan te komen? Denk dan aan een lijfrente- of bankspaarproduct. De inleg op dit product is fiscaal aftrekbaar in de inkomstenbelasting, als je kunt aantonen dat je een pensioentekort hebt. Dit kan tot een voordeel leiden van 49,50% per jaar (het hoogste belastingtarief in de inkomstenbelasting box 1).
Het voordeel van deze spaarvariant is dat je tussentijds niet aan het gespaarde bedrag kunt komen. Deze spaarrekening is in de inkomstenbelasting vrijgesteld in box 3.
Op einddatum gebruik je het opgebouwde kapitaal voor het aankopen van een periodieke uitkering. In beginsel is de looptijd van de uitkeringen 20 jaar, maar onder voorwaarden kan deze ook langer of korter zijn. Deze uitkering is belast in de inkomstenbelasting, maar vaak tegen een lager tarief.

Hoeveel kan je jaarlijks met fiscaal voordeel opbouwen?
Dit hangt af van de jaar- en reserveringsruimte die je hebt.
De jaarruimte is het bedrag dat je per jaar fiscaalvriendelijk mag sparen. De ruimte die je niet hebt benut wordt omgezet in reserveringsruimte en mag uiterlijk tot 10 jaar later alsnog worden gestort. De omvang van de jaar- en reserveringsruimte wordt bepaald door de hoogte van het inkomen van het voorafgaande jaar, en de eventuele pensioenopbouw via de werkgever.

Rekenvoorbeeld
Een DGA met een salaris van € 80.000 per jaar, heeft in 2024 een maximaal aftrekbare jaarruimte van € 18.737. Dit bedrag wordt gedurende een periode van 20 jaar elk jaar ingelegd op een bankspaarrekening tegen 2% rente. Na 20 jaar is een kapitaal van € 455.260 opgebouwd.
Op einddatum geeft dit een jaarlijkse uitkering van € 22.763 per jaar, gedurende 20 jaar
(circa € 1.900 per maand).

NB. Ook een ondernemer of een werknemer in loondienst kan gebruik maken van deze spaarvariant.

Voor de praktijk

  • Bekijk samen met jouw relatiebeheerder bij de bespreking van de jaarcijfers hoe jouw pensioensituatie eruit ziet en welke stappen je wil nemen om jouw pensioen aan te vullen.
  • Begin op tijd als je jouw pensioen wil aanvullen.

Meer informatie / Advies

Wil je meer informatie of advies over een schenkingsplan, neem dan contact op met onze belastingadviseurs, fiscaal@mosaccountants.nl

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld