scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Fiscaal: Inkomenstenbelasting Box 3, waar staan we nu?

maart 29, 2024

Het Kerstarrest 2021

Op 24 december 2021 wees de Hoge Raad het inmiddels bekende Kerstarrest over Box 3. We zijn inmiddels ruim 2 jaar verder, maar nog steeds houdt box 3 de gemoederen bezig.
Zowel op het formele terrein van de niet-onherroepelijk vaststaande aanslagen en het al dan niet in aanmerking komen voor compensatie, als ook op de inhoud: wat moet verstaan worden onder werkelijk rendement en is het geboden overgangsrecht (of Overbruggingswet 2023-2026) voldoende?

Breaking News: Nieuwe uitspraak van de Hoge Raad 2024

In het voorjaar 2024 wordt een arrest van de Hoge Raad verwacht, waarin de Hoge Raad zich uitlaat over het geboden rechtsherstel wanneer aantoonbaar is dat het werkelijk rendement nog steeds lager is dan het rendement volgens het rechtsherstel.

De Hoge Raad komt niet eind maart maar naar verwachting eind augustus van dit jaar met een nieuwe uitspraak.

Wetsvoorstel nieuwe regeling box 3 vanaf 1-1-2027

Daarnaast is het conceptwetsvoorstel, dat vanaf 2027 van kracht zal zijn, op enkele punten aangepast. Uitgangspunt is dat het werkelijk rendement, bestaande uit het directe en indirecte rendement, verminderd met de daarop drukken de kosten, wordt belast. Op hoofdlijnen zijn enkele wijzigingen voorgesteld:

  • Het forfait voor de eerste woning in box 3 vervalt. Alle woningen in box 3 worden belast volgens de vermogenswinstbelasting.
  • De mogelijkheid tot het verrekenen van een box 3-verlies met box 3-winsten uit eerdere jaren vervalt. Voorwaartse verliesverrekening, naar toekomstige winsten, blijft wel mogelijk.
  • Bij inwerkingtreding van de nieuwe wet worden al in bezit zijn de onroerende zaken gewaardeerd op WOZ-waarde.
  • Koerswinsten of koersverliezen van banktegoeden in vreemde valuta worden wel in aanmerking genomen bij het bepalen van het rendement.

MOS Advies / Voor de praktijk

Kortom, box 3 blijft volop in beweging. Dit maakt het vrij lastig om te bepalen wat in concrete situaties fiscaal gezien het meest interessant is. Wij volgen de ontwikkelingen met veel interesse en informeren je zodra dit mogelijk is, zeker met het oog op de langere termijn.

Meer informatie / Advies

Wil je meer informatie of advies over box 3 en de fiscale planning voor je vermogen neem dan contact met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl).

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld