scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Tijd voor later: Financiële Planning, laat je gezin financieel verzorgd achter!

februari 23, 2023

Iedere situatie waarin je huishouden wijzigt, brengt ook financieel gevolgen met zich mee: of je nu gaat samenwonen, kinderen krijgt, gaat scheiden of komt te overlijden. En met name dat laatste: Hoe laat jij je gezin financieel achter als je komt te overlijden? Niet het leukste onderwerp om bij stil te staan of over na te denken. Toch willen we je uitdagen om dit wel te doen, en juist zo vroeg mogelijk. Zelfs als je nu nog in een fase van je leven bent waarin je je niet kan voorstellen dat zoiets zich zou voordoen.

Nabestaandenpensioen?

Als je komt te overlijden is er vast een nabestaandenpensioen dat uitkeert. Dat zal wel hoog genoeg zijn om van te kunnen leven. Een vaak gehoorde gedachte, maar is dat zo? Een ondernemer heeft vaak geen pensioenregeling. Of er is in een ver verleden pensioen bij een werkgever opgebouwd, maar is dit slapende pensioen hoog genoeg voor jouw gezin?

Wat te denken van de woonlasten?

De hypotheek blijft doorlopen, maar kan jouw gezin deze lasten nog dragen als jij – en je inkomen – wegvalt? Vroeger was het verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij het verkrijgen van een hypotheek. Of ben je van een jongere generatie die deze verplichting niet meer heeft?

De kosten van de uitvaart/ crematie.

En niet onbelangrijk: jouw gezin wil een mooi afscheid voor je kunnen regelen. Dit kost gemiddeld tussen € 7.500 en € 10.000. En hoe jonger je bent, hoe duurder de uitvaart vaak is. Heb je voldoende spaargeld voor je uitvaart, of een passende uitvaartverzekering? Wist je dat een uitvaartverzekering op jongere leeftijd vaak goedkoper is dan wanneer je deze op latere leeftijd afsluit?

Voor de praktijk/ MOS Advies

  • Zomaar wat willekeurige vragen om eens bij stil te staan als je denkt aan het moment wanneer je er niet meer bent. En nogmaals: wij realiseren ons ook dat dit niet het leukste onderwerp is. Een Financiële Planning kan je wel helpen om dit inzicht te krijgen.
  • In plaats van dat moment voor je uit te schuiven, of misschien wel weg te stoppen, kun je ook degene zijn die het heft in handen neemt en contact opneemt voor een financieel plan.
  • Lees ook onze flyer over Financiële Planning nog eens door, je vindt hem hier.

Download hier de MOS Flyer Financiële Planning.

Vragen? Meer informatie?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl) of je relatiebeheerder.

Foto credits: Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld