scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Tijd voor Later: De voordelen van een goed schenkingsplan, begin op tijd!

januari 30, 2024

Bezit je een mooi vermogen, waar je hard voor hebt gewerkt of gespaard, dan is het ook goed om na te denken hoe dit vermogen bij een volgende generatie terecht kan komen. Een goed opgezet schenkingsplan is hierbij belangrijk, en wel om de volgende redenen:

1. Schenken met de warme hand is leuker dan nalaten met de koude hand
Bij overlijden gaat vermogen over naar de erfgenamen. Zelf merk je hier niets meer van, je hebt ook geen idee van wat de erfgenaam ermee zal doen. Denk eens aan de voldoening die het geeft als je kan zien hoe blij en dankbaar je (klein)kind is met een schenking van jou bij leven.

2. Een (vliegende) financiële start
Met een schenking kan een (klein)kind alvast financieel op weg worden geholpen. Dit kan op allerlei vlakken: de aankoop van een woning, het volgende van een studie of het starten van een onderneming, of juist het maken van die geweldige wereldreis. Maar ook een (klein)kind wat het financieel niet zo breed heeft, kan met een (periodieke) schenking geholpen zijn.

3. Besparen van erfbelasting
Wanneer vermogen vererft naar erfgenamen, betaalt iedere erfgenaam in één keer erfbelasting over zijn deel. Hoewel kinderen en kleinkinderen een vrijstelling hebben, kan dit al snel oplopen.

In onderstaande tabel zijn de vrijstellingen en tarieven voor het jaar 2024 weergegeven:

Door bij leven kleine(re) bedragen te schenken, kunnen (klein)kinderen jaarlijks gebruik maken van de schenkingsvrijstelling. Je vermogen neemt hierdoor af, waardoor bij overlijden zelfs bereikt kan worden dat er minder tegen het toptarief wordt belast.

4. Besparing van inkomstenbelasting (box 3)
Vermogen is vaak belast in box 3 in de inkomstenbelasting. Door periodiek te schenken neemt het vermogen af. Hierdoor hoef je minder inkomstenbelasting in box 3 te betalen. Keerzijde is wel dat de (klein)kinderen mogelijk wel belasting in box 3 moeten gaan betalen.

* Deze percentages zijn voorlopig, en worden na afloop van het kalenderjaar definitief vastgesteld.

5. Eigen bijdrage zorg
Wanneer je op enig moment zorgbehoevend bent, en zorg thuis ontvangt of in een zorginstelling woont, dan wordt hiervoor een eigen bijdrage berekend. Voor de hoogte van de eigen bijdrage wordt steeds gekeken naar het inkomen en vermogen van twee jaar terug. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de eigen bijdrage, die zelfs op kan lopen tot een bedrag van € 2.887 per maand.

6. Financiële opvoeding en begeleiding
Verantwoord met geld en vermogen omgaan moet je leren. Door schenkingen te doen kun je (klein)kinderen geleidelijk aan deze kennis en vaardigheden bijbrengen.
Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden om het beheer nog niet volledig bij de (klein)kinderen terecht te laten komen en zelf zeggenschap te houden over het vermogen.

Voor de praktijk

  • Naast deze redenen zijn er nog genoeg andere redenen te bedenken waarom een schenkingsplan nuttig is.
  • Om fiscaal zo optimaal mogelijk te kunnen profiteren van de tariefverschillen is belangrijk om op tijd te beginnen met een schenkingsplan.
  • Wij denken graag met je mee in de mogelijkheden en wat een schenkingsplan jou kan brengen. Uiteraard houden we hierin ook rekening met leeftijd en draagkracht. Belangrijk is dat je zelf ook een appeltje voor de dorst houdt.

Meer informatie / Advies

Wil je meer informatie of advies over een schenkingsplan, neem dan contact op met onze belastingadviseurs, fiscaal@mosaccountants.nl

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld