scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Fiscaal: ZZP’er of dienstbetrekking hoe zit het ook alweer?

december 7, 2023

Ondernemers staan vaak voor de uitdaging om flexibel om te gaan met hun personeelsbestand en expertise in te huren wanneer dat nodig is. Een veelvoorkomende keuze is het inschakelen van ZZP’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) om bepaalde taken uit te voeren. Hoewel deze aanpak vele voordelen biedt, zoals kostenbesparing en flexibiliteit, brengt het ook regels, risico’s en toekomstige ontwikkelingen met zich mee waarmee ondernemers rekening moeten houden.

Wat is het verschil tussen een Werknemers en ZZP’ers

Voordat we dieper ingaan op de regelgeving en risico’s, is het belangrijk om het onderscheid tussen werknemers en ZZP’ers te begrijpen. In Nederland zijn er specifieke criteria die bepalen of iemand als werknemer of ZZP’er wordt beschouwd. De belangrijkste daarvan zijn:

  • gezag
  • persoonlijke arbeid
  • ondernemerschap van de ZZP’er

 

Een werknemer is doorgaans iemand die onder gezag werkt, persoonlijke arbeid verricht en geen ondernemersrisico draagt. Een ZZP’er daarentegen opereert vaak met meer autonomie, bepaalt zelf de werkwijze en draagt het risico voor zijn of haar eigen onderneming.

Regels bij het Inhuren van ZZP’ers

Het inhuren van ZZP’ers gaat gepaard met specifieke regelgeving om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer iemand die feitelijk als werknemer werkt, als ZZP’er wordt ingezet om arbeidsvoorwaarden te omzeilen.

Enkele belangrijke regels zijn:

  1. 1. Modelovereenkomsten:

Ondernemers en ZZP’ers kunnen gebruikmaken van door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten om de aard van hun samenwerking vast te leggen.

Let op! Als gevolg van recente rechtsspraak is het opnemen van een vrije vervanging in een overeenkomst niet meer leidend. Vanaf 1 januari 2024 komt de goedkeuring voor dit soort overeenkomsten te vervallen. De overige modelovereenkomsten zijn nog wel rechtsgeldig.

  1. Toezicht en leiding:

Het is essentieel dat de ondernemer geen direct toezicht en leiding uitoefent over de ZZP’er, om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

  1. VAR-verklaring:

Hoewel de VAR-verklaring niet meer bestaat, is het nog steeds van belang dat de overeenkomst tussen ondernemer en ZZP’er voldoet aan de huidige wetgeving.

Risico’s

Het niet naleven van de regels bij het inhuren van ZZP’ers kan leiden tot juridische en financiële risico’s, zoals naheffingen van belastingen, sociale premies en boetes. Alhoewel de wetgeving omtrent de ZZP’ers de laatste jaren niet actief is gehandhaafd, is de belastingdienst daar nu in een aantal specifieke gevallen wel mee bezig. Het is de bedoeling dat de belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer strenger gaat handhaven.

Toekomstontwikkelingen

Onlangs is de “Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden” ter consultatie aangeboden. Het is de bedoeling dat deze wet op 1 juli 2025 in werking treedt.

Deze wet geeft aan dat een afweging moet worden gemaakt tussen:

  • Het werken voor eigen rekening en risico (ondernemerschap) en
  • Het werken onder werkinhoudelijke aansturing of wanneer sprake is van organisatorische inbedding.

Slaat de balans door naar deze laatste criteria, dan is er sprake van arbeid. Daarnaast regelt deze wet een rechtsvermoeden. Bij een uurtarief tot € 32,24 wordt ervan uitgegaan dat er sprake is van een dienstverband en is het aan de betrokken partijen om te bewijzen dat dat niet zo is.

Voor de praktijk

  • Zorg ervoor dat je je bewust bent van de regels, risico’s en toekomstontwikkelingen met betrekking tot het inhuren van ZZP’ers.
  • Ga niet zomaar met iedereen in zee.
  • Leg afspraken vast en houd je ook aan de gemaakte afspraken.

Een zorgvuldige naleving van de wetgeving en het op de hoogte blijven van veranderingen zijn cruciaal om juridische en financiële problemen te voorkomen.

Meer informatie / Advies

MOS Accountants & Adviseurs is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en biedt je advies en ondersteuning bij het werken met ZZP’ers. Wil je meer informatie neem dan contact op met een van onze belastingadviseurs, fiscaal@mosaccountants.nl.

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld