scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Advies: Fiscaal voordelig investeren, plan je investeringen voor 2022!

juli 26, 2022

Investeringsregelingen

Je kan als ondernemer financieel voordeel behalen met een aantal investeringsregelingen. Er zijn 3 soorten investeringsaftrek en er is de VAMIL-regeling. Iedere ondernemer in Nederland die belastingplichtig is voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, kan deze regelingen gebruiken.

 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Je komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen (bijvoorbeeld inventaris, machines, bestelauto’s). Het bedrag dat je van de winst mag aftrekken, is afhankelijk van het totaalbedrag dat je per onderneming hebt geïnvesteerd.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL

Je komt in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek als je hebt geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen die het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Financiën hebben erkend als milieu-investeringen. Kies je voor milieu-investeringsaftrek? Dan kan je geen energie-investeringsaftrek krijgen voor diezelfde bedrijfsmiddelen. Je kan de milieu-investeringsaftrek wel combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Bepaalde milieuvriendelijke investeringen komen ook in aanmerking voor de VAMIL-regeling (willekeurige afschrijving).

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Je kan voor energie-investeringsaftrek kiezen als je hebt geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen die het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben erkend als energie-investeringen. Kies je voor energie-investeringsaftrek? Dan kun je geen milieu-investeringsaftrek krijgen voor diezelfde bedrijfsmiddelen. Je kan de energie-investeringsaftrek wel combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Let op: om gebruik te kunnen maken van de MIA of EIA moet je de investering binnen 3 maanden na investeren aanmelden bij het RVO.

MOS Advies

Plan je investeringen voor het komende halfjaar en voor begin 2023. Zo kan je fiscaal optimaal gebruik maken van de (fiscale) investeringsregelingen. Denk ook aan een goed financieringsplan voor de geplande investeringen.

Vragen? Meer info?

Als je wil sparren over je investeringsplanning en een financieringsplan, neem dan contact op met onze accountants en/of onze relatiebeheerders.

Foto credits: Photo by LinkedIn Sales Solutions on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld