scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Zorg: Openbare jaarverslaggeving (micro) zorgaanbieders wordt vereenvoudigd

mei 28, 2024

Zorgaanbieders zijn vanuit de huidige wetgeving vanaf het boekjaar 2022 in principe verplicht om hun jaarverantwoording openbaar te maken. In oktober 2023 is voor bestaande zorgaanbieders een pauze ingesteld waardoor deze groep over de boekjaren 2022 en 2023 geen openbare verantwoording behoeft af te leggen.

Amendement van Tweede Kamerlid Bushoff – nog maar maximaal 3 vragen

Op 19 maart jl. heeft de 2e kamer een amendement aangenomen van Julian Bushoff voor een wetswijziging. Deze eerste wetswijziging maakt het mogelijk om afzonderlijke regels voor micro-zorgaanbieders te stellen. Hiermee kan de jaarverantwoordingsplicht voor micro-zorgaanbieders worden teruggebracht
tot het beantwoorden van maximaal drie vragen, te weten:

  • Identiteit
  • Aantal zorgverleners
  • Aantal cliënten

Ook wordt voor micro-zorgaanbieders mogelijk gemaakt dat de jaarverantwoording (gedeeltelijk) niet openbaar hoeft te worden gemaakt.

Ben ik een micro-zorgaanbieder?

Je bent voor de Nederlandse wet op dit moment een micro zorgaanbieder als je voldoet aan twee van de drie criteria op twee opeenvolgende balansdata:

  1. Een balanstotaal van maximaal € 450.000, –
  2. Een netto-omzet van maximaal € 900.000, –
  3. Maximaal 10 fte medewerkers in loondienst (zzp’ers, zoals waarnemers tellen niet mee)

Welke stappen moeten er nog worden gezet?

Over de uitwerking van het nieuwe micro-regime worden nog gesprekken gevoerd.

Minister Helder (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft tijdens het Kamerdebat over beide amendementen aangegeven dat zij zo snel mogelijk een internetconsultatie zal opstarten. Ook heeft zij aangegeven de Eerstelijnscoalitie te betrekken bij de uitwerking van de wetswijziging in de Regeling openbare jaarverantwoording WMG. Ze hoopt dat de nieuwe regelgeving in kan gaan per 1 januari 2025 (boekjaar 2024). Dit is gelijktijdig aan het einde van de pauze voor de jaarverantwoording. Onder voorwaarde dat de Eerste Kamer akkoord gaat met beide amendementen.

Meer informatie? Advies?

Wil je meer informatie of advies over de jaarverantwoording voor zorgverleners, neem dan contact op met je relatiebeheerder of met een van onze accountants.

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld