scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS tijd voor later: Belasting betalen over het vermogen in jouw BV bij overlijden?

september 29, 2022

Inkomstenbelasting bij overlijden van een aanmerkelijk belanghouder (als je meer dan 5% van de aandelen van een BV bezit) en welke rol speelt het huwelijksvermogensrecht? Bij een overlijden kunnen verschillende belastingen een rol spelen. Met name erfbelasting en inkomstenbelasting zijn de meest voorkomende belastingen.

 

Wat staat er in de wet?

Wanneer je aanmerkelijk belanghouder bent en komt te overlijden, betalen je erfgenamen in de eerste plaats erfbelasting over de nalatenschap. Hier komt bij dat de erfgenamen ook inkomstenbelasting (box 2) moeten betalen over het vermogen in de BV. Dit komt thans neer op 26,9% (2022) inkomstenbelasting over de waarde van de aandelen minus de verkrijgingsprijs van de aandelen.

Op deze afrekening geldt een uitzondering wanneer de BV een materiële onderneming drijft. Het deel van het vermogen dat toegerekend kan worden aan het ondernemingsvermogen, blijft buiten de heffing van inkomstenbelasting. Deze belastingclaim kan dan onder voorwaarden worden doorgeschoven naar de erfgenamen. Deze uitstelmogelijkheid geldt dus niet wanneer sprake is van een pensioen-/stamrecht- BV of beleggings- of vastgoed-BV.

 

Welke rol speelt het huwelijksvermogensrecht?

Indien je gehuwd bent in gemeenschap van goederen, dan valt het aandelenbezit in de BV in de gemeenschap van goederen. Jij bent voor 50% gerechtigd tot het vermogen van de BV en je partner is gerechtigd tot de andere 50% van het vermogen van de BV. De inkomstenbelastingclaim bij het eerste overlijden wordt dan ook over 50% van het vermogen van de BV berekend.

Ben je gehuwd op huwelijkse voorwaarden en eigenaar van de aandelen in de BV, dan is de inkomstenbelastingclaim bij overlijden verschuldigd over 100% van het vermogen van de BV.

 

Voorbeeld (bij gemeenschap goederen)

Vermogen in de beleggings-BV                                            € 2.500.000,-

Te betalen inkomstenbelasting bij erflijden                      €    336.250,-

 

Let op: Naast de inkomstbelasting volgt ook nog een aanslag erfbelasting en hoe hoog die is is afhankelijke van jouw persoonlijke situatie.

 

Uitkeren van onbelast dividend (let op de termijn)

Het betalen van een inkomstenbelastingclaim bij overlijden kan leiden tot een tekort in de liquide middelen privé.  Er bestaat een regeling op grond waarvan de BV op verzoek onbelast dividend kan uitkeren aan de erfgenamen, ter voldoening van deze inkomstenbelastingclaim. Dit verzoek moet binnen 24 maanden na het overlijden bij de belastingdienst worden ingediend.

 

Voor de praktijk

  • Er kan gestuurd worden op de inkomstenbelastingclaim bij overlijden. Zo kan de gemeenschap van goederen worden omgezet in huwelijkse voorwaarden, of juist andersom.
  • Wellicht zijn er mogelijkheden om de BV om te zetten in een actieve materiële onderneming, waardoor niet over het gehele vermogen direct hoeft te worden afgerekend.
  • Hef juist bij leven de BV al op, om je erfgenamen niet op te zadelen met een inkomstenbelastingclaim bij overlijden.

 

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie over de fiscale gevolgen voor de BV en je erfgenamen bij een onverhoopt overlijden, neem dan contact op met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl).

Foto credits: Photo by Joshua Sukoff on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld