scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Loonadvies: De werkkostenregeling, maak er fiscaal optimaal gebruik van!

november 28, 2022

De werkkostenregeling (WKR) is voor veel werkgevers ieder jaar weer een uitdaging. Met de WKR kun je als werkgever zelf bepalen wat je onbelast aan de werknemers vergoedt.

MOS loonadvies - De werkkostenregeling, maak er fiscaal optimaal gebruik van

De WKR, hoe werkt het?

Werkgevers mogen onder de WKR een percentage van het fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor hun werknemers, dit noemen we de vrije ruimte. Over alles wat je boven de vrije ruimte vergoedt, betaal je als werkgever een eindheffing van 80%.

Vrije ruimte voor 2022

Deze vrije ruimte is 1,7% over de eerste € 400.000 van de totale loonsom en 1,18% over het meerdere. Over alles wat je daarboven vergoedt, betaal je als werkgever een eindheffing van 80%.

Voorbeeld 1: bij een loonsom van € 400.000, – kun je in totaal 1,7% = € 6.800, – onbelast aan de medewerkers verstrekken.

Vrije ruimte voor 2023

De vrije ruimte is 3,0% over de eerste € 400.000 van de totale loonsom en 1,18% over het meerdere. Over alles wat je daarboven vergoedt, betaal je als werkgever een eindheffing van 80%.

Voorbeeld 2: bij een loonsom van € 400.000, – kun je in totaal 3,0% = € 12.000, – onbelast aan de medewerkers verstrekken.

Zorg dat de administratie op orde is/ Bespreking kwartaalcijfers

Om zo optimaal mogelijk gebruik te kunnen maken van de WKR is het belangrijk dat de administratie op orde is. Bekijk bij de bespreking van de kwartaalcijfers met je relatiebeheerder de stand van zaken voor de WKR.

Voor de praktijk

  • Het is belangrijk om kritisch te kijken welke looncomponenten je als werkgever nu eigenlijk vergoedt of verstrekt. Sommige zijn namelijk belast, anderen zijn onder voorwaarden weer – geheel of gedeeltelijk – onbelast. Sommige belaste vergoedingen en verstrekkingen wil je wellicht aanwijzen als eindheffingsloon en ten laste van die vrije ruimte brengen.
    Of belangrijker, je wil als werkgever weten welke looncomponenten zijn er in de loop van 2022 al ten laste van die vrije ruimte gebracht en hoeveel ruimte heb je nog om onbelast aan de werknemers te kunnen verstrekken.
  • Bereken eind november/ begin december hoeveel vrije ruimte je nog hebt als werkgever.
    Bereken welk bedrag je per medewerker nog onbelast binnen de WKR kan besteden.
  • Zie de WKR niet als probleem maar als een mogelijkheid om fiscaal vriendelijk iets extra te doen voor de medewerkers.
  • Onze loonadviseurs en/of relatiebeheerders rekenen graag met je mee.

 

Tip: Denk eens na over een nieuwjaargeschenk begin januari 2023 in plaats van een kerstpakket in december 2022. Of een nieuwsjaarborrel in plaats van een kerstdiner.

Tip: Meer verstrekken dan de vrije ruimte kan fiscaal interessanter zijn dan een bedrag als brutoloon te verlonen. Met andere woorden een bonus afrekenen tegen 80% in WKR-regeling kan voordeliger zijn dan het verwerken van een bonus als brutoloon.

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je advies, neem dan contact op met onze loonadviseurs (lonen@mosaccountants.nl).

Foto credits: Photo by Andreea Avramescu on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld