scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Loonadvies: Voorkom fiscale naheffingen, doe de WKR-Check!

juli 26, 2022

De werkkostenregeling (WKR) is een item dat mogelijk aan de aandacht ontsnapt. Onze ervaring is dat werkgevers nog onvoldoende aandacht besteden aan de fiscale reikwijdte van de WKR. In 2022 mag je als werkgever 1,7% van de fiscale loonsom besteden aan belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen aan je werknemers (de vrije ruimte). Als de loonsom hoger is dan € 400.000, – dan is de vrije ruimte 1,18% voor het deel dat boven € 400.000, – uitkomt.

 

Voorbeeld

Totale fiscale loonsom over 2022 is € 400.000, – . De vrije ruimte is dan 1,7% van € 400.000, – = € 6.800, -. Dit bedrag kun je zonder belastingheffing vergoeden of verstrekken aan je werknemers. Keer je meer dan € 6.800, – uit aan je werknemers dan betaal als werkgever hierover 80% eindheffing. Stel in 2022 verstrek je totaal € 10.000, – aan je werknemers dan betaal je over € 10.000, – minus € 6.800, – = € 3.200, – 80% belasting ofwel € 2.560, -. Deze “80%-heffing” moet je na afloop van het boekjaar betalen.

De Belastingdienst

Welk risico loop je bij een belastingcontrole? Bij een controle voor de loonbelasting maakt de Belastingdienst steeds meer gebruik van “de geldeenheidsteekproef”. Deze controlemethode is voor de Belastingdienst zeer efficiënt. Deze methode kan voor de werkgever ook bij kleine fouten al snel tot hoge naheffingen leiden.

Voor de praktijk

Om te voorkomen dat je achteraf (na afloop van het boekjaar en/of bij een latere belastingcontrole) te maken krijgt met fiscale naheffingen is het verstandig om tussentijds te bekijken of je de vrije ruimte niet gaat overschrijden. Tevens is het belangrijk dat je administratie op het gebied van de WKR in orde is.

MOS Advies

Doe de WKR-check en bekijk tussentijds de stand van zaken ten aanzien van de aan de werknemers gegeven vergoedingen en verstrekkingen. Het kan praktisch zijn om eventueel voorgenomen vergoedingen te spreiden over twee boekjaren. Daarnaast hoeft overschrijding van de vrije ruimte niet per se fiscaal onvoordelig te zijn.

Vragen? Meer info?

Wil je meer weten over de WKR-Check, neem dan contact op met onze loonadviseurs (lonen@mosaccountants.nl).
Foto credits: Photo by John Schnobrich on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld