scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS HRM & Loonadvies: Voorkom aansprakelijkheid, zorg dat jouw Werk-BV de cao naleeft!

mei 28, 2024

Cao-verplichtingen

Als een cao verplicht is gesteld, dan hoort de werkgever de cao na te leven, anders kunnen er sancties volgen. Vakbonden en ook individuele werknemers kunnen naleving vorderen (in combinatie met nabetaling van te weinig betaalde bedragen met rente en wettelijke verhogingen). Daarnaast kunnen er ook boetes verschuldigd zijn.

Minder bekend is dat bestuurders ook persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de sancties en navorderingen. Volgens een recente uitspraak van rechtbank Rotterdam is dat het geval, als bestuurders van een BV de cao willens en wetens niet nakomen.

Handelen in strijd met wettelijke regelingen (waaronder ook cao’s en pensioenregelingen) wordt in het algemeen gezien als iets wat niet van een redelijk handelend bestuurder verwacht mag worden.

Voor de praktijk / MOS advies

  • Zorg ervoor dat jouw Werk-BV waarin de medewerkers zijn ondergebracht de van toepassing zijnde cao-bepalingen stipt naleeft.
  • Het niet naleven van de cao-bepalingen kan ertoe leiden dat jij als directeur-grootaandeelhouder in privé aansprakelijk wordt gesteld.

Meer informatie? Advies?

Wilt u meer informatie of advies de toepassing van de cao-bepalingen neem dan contact met onze loonadviseurs (loon@mosaccountants.nl).

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld