scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Fiscaal: Voorkom belastingrente (8,0%) door tijdig actie te ondernemen!

februari 23, 2023

De Belastingdienst rekent belastingrente over opgelegde aanslagen als de aangifte niet tijdig is ingediend. Om deze belastingrente te voorkomen is het aan te raden om tijdig actie te ondernemen als je verwacht dat je voor belastingjaar 2022 moet bijbetalen. Het belastingpercentage voor de inkomstenbelasting is 4% en voor de vennootschapsbelasting 10,5% (met ingang van 1 maart 2023). De Belastingdienst berekent vanaf 1 juli 2023 belastingrente voor het belastingjaar 2022.

 

Let op! Het huidige percentage belastingrente voor de vennootschapsbelasting wordt niet per 1 maart 2023 verhoogd naar 10,5%, maar blijft 8%. Het kabinet wil op dit moment geen verhoging doorvoeren, omdat het later dit voorjaar de percentages van de belastingrente opnieuw gaat bekijken.

 

  • Als de aangifte inkomstenbelasting 2022 vóór 1 mei 2023 wordt ingediend, rekent de Belastingdienst geen rente.
  • Bij de aangifte vennootschapsbelasting 2022 dient de aangifte vóór 1 juni 2023 te worden ingediend.
  • In de meeste gevallen is het niet haalbaar om de aangiften voor deze datums in te dienen.
  • Door het tijdig indienen (vóór 1 mei 2023) van een voorlopige aangifte inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting 2022 wordt de belastingrente ook voorkomen.

 

Voor de praktijk/ MOS Advies

  • Voorkom belastingrente door het tijdig indienen van een (voorlopige)aangifte inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting.
  • Verandert je financiële situatie? Geef dit dan tijdig aan ons door zodat wij de voorlopige aangifte/ aanslag kunnen aanpassen. Op deze manier is er een zo nauwkeurig mogelijke schatting en wordt de belastingrente beperkt.

 

Boete Belastingdienst

Let op: bij het verstrekken van onjuiste informatie voor het opleggen van voorlopige aanslagen kan de Belastingdienst een boete van 100% opleggen.

 

Vragen? Meer info?

Wil je graag weten of je voorlopige aanslag bijgesteld moet worden, of wil je meer weten over het beperken van belastingrente, neem dan contact op met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl) of met je relatiebeheerder.

 

Foto credits: Photo by LinkedIn Sales Solutions on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld