scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Fiscaal: Maak bezwaar tegen de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2023

mei 28, 2024

Donderdag 16 mei 2024 heeft het Register Belastingadviseurs (RB), samen met andere belangen- en koepelorganisaties (onder andere NOB, SRA, Bond voor Belastingbetalers, NBA, NOAB en de Consumentenbond), een bijeenkomst bijgewoond met het Ministerie van Financiën over de Overbruggingswet box 3.

Als reactie op de uitkomst van dat overleg adviseert het RB de groep box 3 spaarders (ruim 1 miljoen belastingplichtigen) om tijdig een bezwaarschrift in te dienen tegen de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2023 om hun rechten voor dat jaar veilig te stellen.

Werkelijk rendement 2023 lager dan forfaitaire rendement over 2023 (= 0,92%)

Box 3 spaarders kunnen in aanmerking komen om het box 3-inkomen op basis van werkelijk rendement (rente) te bepalen, zeker als het werkelijke spaarrendement over 2023 lager is dan het forfaitaire rendementspercentage van 0,92%.

Strijdig met Europees Recht

Het forfaitaire rendementspercentage van 0,92% is na afloop van het belastingjaar 2023 bepaald. Mogelijk is dat laatste in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel en Europees recht.

Maak op tijd bezwaar (binnen 6 weken)

Om hun rechten veilig te stellen zullen box 3 spaarders in bezwaar moeten gaan tegen de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2023. Check daarom de dagtekening van die aanslag en ga binnen 6 weken na die dagtekening in bezwaar. Is die aanslag al opgelegd over 2023, onderneem dan direct actie.

Voor de praktijk / MOS advies

  • De regels rondom box 3 en de uitspraken van diverse lagere rechters hebben ervoor gezorgd dat de belastingheffing in box 3 vrij complex en ondoorzichtig is geworden.
  • Heb je vermogen in box 3 en heb je definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2023 of over de jaren daarvoor ontvangen, neem dan contact op met onze belastingadviseurs zodat we in overleg kunnen bepalen welke stappen we het beste kunnen ondernemen.

Meer informatie? Advies?

Wil je hulp bij het berekenen of je op basis van je individuele situatie recht hebt op een teruggaaf over 2023 omdat je werkelijk behaalde rendement lager is dan het forfaitaire rendement? Of vind je ook dat er actie nodig is omdat het achteraf opstellen in strijd is met Europees recht, en wil jij je daar niet bij neerleggen, neem dan contact op met onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl)

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld