scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS Bedrijfseconomisch advies: Zorg voor een goed inzicht in je kostprijs

september 29, 2022

Bedrijfseconomisch advies is een verzamelnaam voor verschillende aspecten waar je als ondernemer mee te maken hebt. Voorbeelden van bedrijfseconomische vragen zijn:

  • Hoe kan ik meer rendement uit mijn onderneming halen en hoe doe ik dat?
  • Hoe is mijn marktpositie in vergelijking met die van mijn concurrent?
  • Wat is mijn optimale verkoopprijs?

Een belangrijke factor om de bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden is de berekening van de kostprijs van de producten of diensten die je verkoopt. De ervaring leert ons dat ondernemers geneigd zijn om hun kostprijs (te) laag in te schatten.

 

Kostprijs wat is dat ook alweer?

De kostprijs van je product of dienst bestaat uit het totaal aan kosten die gemaakt zijn voor het maken en leveren van die producten of diensten.

De directe kosten, zoals materiaal en uren, zijn relatief gemakkelijk te bepalen. Meestal worden er echter ook andere, indirecte, kosten gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de huur van je bedrijfspand, het onderhoud van je website en de opleidingskosten van je personeel. Ook die moeten worden toegerekend aan je product of dienst om de kostprijs te bepalen!

 

Berekeningen

Om de kostprijs te berekenen zijn er meerdere manieren. Een goede kostprijs vraagt inzicht in zowel het verleden als de toekomst. Sommige kosten, zoals huur, staan vooraf vast, andere zijn variabel of zijn feitelijk pas achteraf te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de huidige sterk gestegen energieprijzen!  Al deze factoren worden in de berekening meegenomen.

 

Kostprijs geeft inzicht

Een goed en actueel overzicht van je kostprijs geeft inzicht in je onderneming. De basis van een juiste verkoopprijs is tenslotte de kostprijs. In de huidige tijd met grote inflatie is het van belang om snel in te kunnen spelen op de prijsontwikkelingen. Als de kosten niet (meer) gedekt worden, kom je in de rode cijfers. Meer inzicht in je kostprijs leidt ook tot een nauwkeurigere waardering van je voorraad en een maakt de prognose van je geldstromen betrouwbaarder!

 

MOS Advies

Ga na of jouw kostprijsberekening nog wel actueel is. Zorg voor een tijdige aanpassing van je verkoopprijzen.

 

Vragen? Meer info?

Wil je meer informatie of wil je hulp bij het vaststellen van jouw kostprijs, neem dan contact op met onze MKB-adviseurs en onze accountants. (fiscaal@mosaccountants.nl).

Foto credits: Photo by Austin Distel on Unsplash

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld