De Waadi-check wat houdt dat ook alweer in?
Elke ondernemer die personeel uitleent, is verplicht dit te registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Ondernemingen die bedrijfsmatig personeel uitlenen (bijvoorbeeld uitzendbureaus), moeten in hun bedrijfsactiviteiten ‘ter beschikking stellen van arbeidskrachten’ aangeven. Ondernemers die niet-bedrijfsmatig personeel uitlenen (bijvoorbeeld een aannemer die tijdelijk personeel uitleent aan een collega-aannemer), hebben (alleen) een meldingsplicht bij de KvK.
Controleer altijd, voordat je zaken gaat doen met een uitlener, of deze juist bij de KvK geregistreerd is. Dit kan via de website waadicheck.nl.
Wat is het risico als ik de Waadi-check niet doe?
Leen je personeel in van een ondernemer die dit niet heeft geregistreerd bij de KvK, dan riskeer je een hoge boete die kan oplopen van minimaal € 8.000, – (bij minder dan tien ingeleende werknemers) tot € 96.000, – (derde overtreding bij dertig of meer ingeleende werknemers). Eenzelfde boete kan worden opgelegd aan de uitlener!
Uitzondering
Bovenstaande geldt niet voor eenmansbedrijven: een zzp’er zonder eigen bv hoeft zich niet als uitzendonderneming te registreren bij de KvK.
Leent een dga in (die tezamen met zijn echtgenoot/echtgenote ten minste 90% van de aandelen in zijn BV bezit), dan is de boete voor zowel de BV als de inlener vooralsnog nihil.
Let op!
Als je uitlener bij de KvK juist is geregistreerd, levert dat nog geen vrijwaring voor de
Inlenersaansprakelijkheid op.
Tip!
Is een uitzendbureau NEN-gecertificeerd, dan controleert de certificerende instelling of er een Waadi-
registratie is. Controle door jou is dan niet meer nodig!
SNA- certificering
Leen je personeel in van een SNA-gecertificeerd bedrijf dan kun je een beroep doen op de disculpatieregeling. Dan word je niet aansprakelijk gesteld, ook niet als achteraf blijkt dat de uitlener te weinig loonheffingen of btw heeft afgedragen. Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste daarvan zijn:
- De uitlener voldoet aan de NEN 4400-1- of de NEN 4400-2-norm
- Je stort 25% van het factuurbedrag (inclusief btw) op de G-rekening van de uitlener;
(Als voor de btw de verleggingsregeling van toepassing is, stort je 20%) - De factuur moet aan de wettelijke eisen voldoen
- Uit je administratie blijken direct de gegevens van de inlening, de manurenadministratie en de betalingen
- Je moet de controle op de identiteit van het ingeleende personeel kunnen aantonen
Een aantal grote beursgenoteerde uitzendondernemingen heeft zekerheid gesteld voor de betaling van hun loonheffingen en btw. Als je personeel inleent van een dergelijke uitzendonderneming, hoef je voor vrijwaring niet de 25% van het factuurbedrag op de G-rekening te storten.
Verplicht toelatingsstelsel vanaf 2026?
Het kabinet wil toe naar een verplicht toelatingsstelsel. Het daartoe ingediende wetsvoorstel strekt tot het invoeren van een publiek toelatingsstelsel voor ondernemingen of rechtspersonen die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Uitleners mogen vanaf 2026 alleen arbeidskrachten ter beschikking stellen, als zij daartoe door de minister van SZW zijn toegelaten.
MOS Advies
- Maak je gebruik van inleners ga dan na of deze gecertificeerd zijn! Als dat niet het geval is doe dan altijd een Waadi-check voordat je deze personen inleent. Doe je dat niet dan loop je een risico op boetes en op aansprakelijkheidsstelling vanuit de inleners- of ketenaansprakelijkheid.
- Leen je zelf werknemers uit, registreer dat dan goed bij de kamer van koophandel. Zorg tijdig voor de benodigde certificering.
Meer informatie? Advies?
Wil je meer informatie of advies over de mogelijkheden neem dan contact op met je relatiebeheerder of met een van onze belastingadviseurs (fiscaal@mosaccountants.nl).