scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

MOS HRM & Loonadvies: Afscheid nemen van een werknemer met een vaststellingsovereenkomst

oktober 30, 2024

 

Afscheid nemen van een werknemer met een vaststellingsovereenkomst (een VSO), hoe werkt dat?

In bepaalde gevallen biedt een zogenaamde vaststellingsovereenkomst een goede oplossing om te komen tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met een werknemer. Het gaat dan om een beëindiging met wederzijds goedvinden.

In welke situaties kan een VSO een praktische oplossing zijn?

Bijvoorbeeld als de werkgever en werknemer een verschil van inzicht hebben en het hierover na veelvuldig overleg niet eens kunnen worden of wanneer er sprake is van bedrijfseconomische redenen. Het is hierbij niet noodzakelijk dat de aangevoerde grond voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan worden onderbouwd met behulp van een dossier. Het gaat erom dat de werknemer bereid is aan de beëindiging mee te werken. Uiteraard beïnvloedt de aanwezigheid van een dossier of het ontbreken daarvan wel de onderhandelingspositie van werkgever en werknemer.

Zorg voor een goed dossier: leg alle afspraken schriftelijk vast

Bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst via een VSO, maken werkgever en werknemer samen afspraken over de voorwaarden van de beëindiging en leggen deze vast op papier.
Zaken waarover afspraken kunnen worden gemaakt (onder andere):

  • De einddatum;
  • Vrijstelling van werkzaamheden;
  • De beëindigingsvergoeding;
  • Het opnemen van vakantiedagen;
  • Het opheffen van een concurrentie- of relatiebeding, of
  • Het inleveren van onder andere: de telefoon, laptop, gereedschap, auto.

De werkgever en werknemer zijn in principe vrij in de afspraken die zij maken. Het is van groot belang om goed op te letten wat er precies wordt afgesproken en hoe dit wordt vastgelegd. Het is immers een juridisch en bindend document dat gevolgen met zich meebrengt en bijvoorbeeld van invloed kan zijn op het verkrijgen van een uitkering. Daarnaast gelden er altijd bepaalde wettelijke regels. Zo spelen zaken als de opzegtermijn en ziekte een rol, maar ook de reden voor het beëindigen van het dienstverband, het initiatief tot beëindiging of de voorwaarden waaronder de beëindigingsvergoeding wel of niet wordt uitbetaald.

Voordelen van een VSO

  • De werkgever en de werknemer hebben veel vrijheid om afspraken te maken over de voorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd.
  • De arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd of het geschil kan worden opgelost, zonder tussenkomst van de rechter of het UWV. Dit bespaart veel tijd en vaak ook geld.
  • Ten slotte is een VSO bedoeld om álle afspraken rondom de beëindiging van het dienstverband te regelen en biedt het partijen daarmee duidelijkheid over hun rechtspositie.

Voor praktijk/MOS Advies

  • Stel niet zomaar een beëindigingsdocument op zonder goed geïnformeerd te zijn over alle gevolgen en juridische haken en ogen.
  • Wil je afscheid gaan nemen van een werknemer door het opstellen van een VSO neem dan contact op met onze loonafdeling zij kunnen in overleg met jou een VSO opmaken die jij kan voorleggen aan de werknemer.
  • Bij complexere situaties is het verstandig dat onze loonafdeling in samenspraak met jou als werkgever een arbeidsrechtadvocaat raadpleegt om juridische problemen te vermijden.

Meer informatie? Advies?

Wil je meer informatie of advies over de procedure om doormiddel van een VSO afscheid te nemen van een werknemer neem dan contact met onze loondviseurs (lonen@mosaccountants.nl).

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld