scroll

Kennisbank

Met MOS haalt u de kracht van kennis in huis

Lees hier alle vraagstukken die door ons zijn behandeld

Afschaffing VAR opnieuw uitgesteld?

januari 19, 2016

De afschaffing van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) wordt mogelijk uitgesteld. Per 1 april 2016 zou de VAR worden vervangen door een nieuw stelsel van model- en voorbeeldovereenkomsten, maar die ingangsdatum staat wellicht op losse schroeven, nu de Eerste Kamer pas in februari gaat stemmen over het Wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

Het hangt nu al ruime tijd boven de markt: de VAR wordt afgeschaft en opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen dan gaan werken met vooraf door de Belastingdienst goedgekeurde model-en voorbeeldovereenkomsten. Het is overigens niet verplicht om volgens zo’n overeenkomst te werken, maar de opdrachtgever krijgt dan niet de gewenste vrijwaring.

Uitgestelde afschaffing?

De VAR zou eerst worden afgeschaft per 1 januari 2016. Die afschaffing is al uitgesteld tot 1 april 2016. Ook die datum is echter nu onzeker. Om het nieuwe stelsel van model- en voorbeeldovereenkomsten per 1 april aanstaande in te kunnen laten gaan, moet de Eerste Kamer hier volgens de staatssecretaris namelijk uiterlijk 26 januari 2016 mee instemmen. Nu de stemming uitgesteld lijkt te zijn naar 2 februari 2016, is onduidelijk of de datum van 1 april 2016 nog haalbaar is. Mogelijk wordt de afschaffing van de VAR dus wederom uitgesteld.

Met MOS deelt u de kracht van kennis op uw tijdlijn. Verras een collega ondernemer en deel dit behandelde vraagstuk!

LinkedIn

LAATSTE BERICHTEN

LAATSTE BERICHTEN

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld